Jouw talent is er thuis.
Ludger College › Nieuws
Ludgertheater ‘Krachtveld’ in een ander jasje

Ludgertheater ‘Krachtveld’ in een ander jasje

O! DIE ZEE!

Het gaat weer gebeuren: leerlingen uit alle jaarlagen tonen hun talenten op het gebied van acteren, dans, muziek, zang, etc. Maar ook achter de schermen gonst het van de activiteit, bv. bij de decorploeg, de techniek en de grime.

Filosofiedag 5 havo

Filosofiedag 5 havo

Op vrijdag 6 april stond voor 5 havo de afsluitende filosofiedag op het programma. We begonnen deze dag met een TED-talk over het vinden van jezelf en het blijven van jezelf. Dit thema stond deze dag centraal met een vooruitzicht op ons eindexamen.

Track in Leren

Track in Leren

29/3 - Op donderdagmiddag 8 maart jl. hebben de deelnemende leerlingen uit 4 vwo aan Track in Leren in een masterclass Engelse literatuur op een eigentijdse manier kennisgemaakt met Shakespeares Othello. Daarbij kwam ook een Manga versie van Othello (Japanse strip) aan de orde. 

Debatteam strandt in halve finale

Debatteam strandt in halve finale

22/3 - Afgevaardigden van 3- en 4-mavo zijn afgelopen dinsdag tijdens het jaarlijkse Achterhoekdebat gestrand in de halve finale. Het Ludgerdebatteam verloor met 2-1 van de uiteindelijke winnaars van het Candea College uit Duiven. Toch waren er voor het Ludger enkele successen.

Uitwisseling Duits 4 vwo

Uitwisseling Duits 4 vwo

19/3 - Op vrijdag 16 maart stond de jaarlijkse uitwisseling met het Petrinum Gymnasium uit Dorsten op het programma. 17 leerlingen uit 4 vwo met Duits in hun pakket hadden zich voor deze uitwisseling aangemeld.

Kick-off

Onderzoeksopdracht ckv

19/3 - Dinsdag 13 maart vond de kick-off plaats van de onderzoeksopdracht ckv voor de leerlingen van 4 havo. De onderzoeksopdracht is een nieuw onderdeel van ckv waarbij leerlingen in de bovenbouw in groepjes onderzoek doen op het gebied van kunst en cultuur.

Wegwerkzaamheden Keppelseweg

12/3 - Kom je uit Doesburg, Drempt, Hummelo of Keppel? Vanaf vandaag is de Keppelseweg (N317) (gedeeltelijk) gesloten i.v.m. wegwerkzaamheden. Dit duurt t/m 25 mei. Lees hier welke alternatieve routes je kunt nemen.

Interactieve ouderavond over sociale media

m.m.v. theatergroep PlayBack

Sexting, vloggen, gamen en chatten: Wat houdt jongeren online bezig? Moet je pubers op sociale media in de gaten houden of schend je dan hun privacy? En welke afspraken zijn reëel als het gaat over computer- en telefoongebruik?

Excursie Keulen

Beeldende vorming

1/3 - Donderdag 22 februari gingen de leerlingen van 5 en 6 vwo met beeldende vorming in hun pakket naar Keulen. Een stad met prachtige musea en natuurlijk een overweldigende Dom en dit alles op loopafstand.

Jubilarissenfeest

26/2 - Afgelopen vrijdag zijn de jubilarissen Elisabeth Seegers, Ighor Gudde en Caroline Giesen in het zonnetje gezet door collega's, familie en genodigden. Het was een geslaagde avond met speeches en verrassende opvoeringen van de verschillende secties.

Dortmund

4 vwo

26/2 - Op donderdag 22 februari jl. bezochten de leerlingen van 4 vwo met Duits in hun pakket de “Deutsche Arbeitsschutzausstellung”, DASA in Dortmund.


Winnaars actie open dag

19/2 - Op de open dag konden bezoekers meedoen met een winactie. Door het beantwoorden van vragen over het Ludger College en hun gegevens in te vullen op een postkaart maakten ze kans op een cadeaubon. We hebben ontzettend veel inzendingen binnengekregen. Uit alle goede inzendingen hebben we 5 winnaars getrokken. 

De winnaars zijn:
-Dion Neerhof
-Storm van der Aart
-Dionne Janssen
-Daniël Hetterscheid
-Lize Boenink

Proficiat! De winnaars ontvangen z.s.m. een mail.

Blog

Louise Beernink

De driehoek leerling-ouders-school is een belangrijke driehoek in de begeleiding van onze leerlingen, uw kinderen. U als ouders/verzorgers en wij als school, zijn "educatieve partners” binnen deze driehoek. Bij educatief partnerschap gaan we ervanuit dat school en ouders gelijkwaardige partners zijn in de opvoeding en het onderwijs.

Online veiligheid

Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube en ga zo maar door…. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de online platformen waar ook onze leerlingen zich op begeven. In de huidige samenleving is een digitale identiteit vaak een groot onderdeel van het dagelijkse leven van de jongeren. Deze digitale identiteit brengt plezier, spanning en ook verantwoordelijkheid met zich mee. Wij vinden het belangrijk dat we leerlingen bewust maken welke verantwoordelijkheid dit met zich mee brengt. Daarom hebben wij samen met Stichting Halt voorlichtingslessen georganiseerd voor alle eerstejaars leerlingen.

Open Dag 2018 een succes!

27/1 - Het was vandaag een gezellige en drukbezochte dag met leuke bezoekers en enthousiaste medewerkers & leerlingen. Minilessen, optredens, vakkeninformatie, rondleidingen; alle ingrediënten waren aanwezig voor een interessante open dag. Bekijk hier de foto's.


Volleybaltoernooi

Leerjaar 3 en hoger

19/1 - Afgelopen woensdag 17 januari hebben een aantal Ludgerianen meegedaan aan het volleybaltoernooi in sporthal De Bongerd. Ludger 2 (zie foto) is eerste geworden, Ludger 1 is vierde geworden! Als vanouds werd er weer sportief en leuk gespeeld.

Opbrengst kerstactie

11/1 - De kerstactie heeft bijna 7000 euro opgeleverd voor de Voedselbank Doetinchem én 70 kratten met levensmiddelen. Hartstikke goed gedaan allemaal! De Voedselbank is er erg blij mee want zij hebben een bus aan kunnen schaffen van het geld dat in 2016 en in 2017 is opgehaald.

Verslag Wintersportreis

11/1 - Onze jaarlijkse wintersportreis zit er weer op. Afgelopen zondagmorgen om 8 uur werden de deelnemers door opgeluchte (?:-)) ouders vanaf het hoofdgebouw weer meegenomen naar hun eigen bedje. Niemand die door een gipsvlucht de terugreis moest missen. Voor de achterblijvers (en toekomstige ‘thrillseekers’) doen we even verslag.

Blog

Louise Beernink

Het schooljaar is goed op dreef: de eerste periode en daarbij horende afsluitende toetsweek is alweer voorbij. De toetsweek roept zowel onder leerlingen, ouders als collega’s veel verschillende reacties op, reacties die gaan over het waarom van een toetsweek in de onderbouw tot en met de wijze waarop een toetsweek is ingedeeld.

Dagje Binnenhof

14/12 - Woensdag 6 december hebben zo'n 80 leerlingen kennis mogen maken met politiek Den Haag. Dit ter voorbereiding op de examens geschiedenis en maatschappijwetenschappen. Vol enthousiasme bezochten zij de Eerste en de Tweede Kamer, stelden vragen aan GroenLinks kamerleden Bram van Ojik en Linda Voortman, volbrachten een heuse binnenhof-gps-speurtocht, maar bleken bovenal uitstekende debaters te zijn in hun eigen kamerdebat. Complimenten! 

Kunstproject

Leerjaar 3 havo en vwo

De afgelopen vier weken hebben studenten van Artez een unieke interdisciplinaire stage afgerond. Vijf studenten van de docentenopleiding dans, beeldend en drama hebben een project opgezet en begeleid met de derde klassen leerlingen van havo en vwo.

Paarse vrijdag 2017

11/12 - De foto's van Paarse vrijdag (8 december) staan op de website bij Fotoalbums.

Bezinningsochtend

Op vrijdag 22 december is er weer een bezinningsochtend. We organiseren deze ochtend om leerlingen kennis te laten maken met maatschappelijke onderwerpen zoals loverboys, homoseksualiteit, gameverslaving en eetproblemen. Per onderwerp komt iemand iets vertellen over zijn of haar persoonlijke ervaring hiermee. Boeiend, opmerkelijk en goed om even bij stil te staan.

 

Montferland Run

 
4/12 - Op zondag 3 december hebben zo'n 25 leerlingen mee gedaan met de Montferland Run. Het was een koude en natte dag. Het gros van de leerlingen koos voor de 7.5 km, op één leerling na. Bart van Kampen ging voor de uitdaging om 15 km te lopen. Het is iedereen gelukt om de de finish te halen! Een mooie prestatie waar de Ludgerianen trots op kunnen zijn!

Kerstactie klas 1 en 2

Voedselbank Doetinchem

Elk jaar organiseren we met onze leerlingen van klas 1 en 2 rond kerst een actie voor een goed doel in het kader van de Maatschappelijke Stage. In navolging van vorig schooljaar hebben we er voor gekozen om de opbrengst van onze kerstactie ten goede te laten komen aan de Voedselbank Doetinchem.

Paarse Vrijdag

8 december

4/12 - Met het organiseren van de Paarse Vrijdag willen we samen met de leerlingen van 4 mavo de aandacht vestigen op het belang van een veilig schoolklimaat voor iedereen op het Ludger College.
 

Debatwedstrijd 3-mavo

21/11 - Afgelopen vrijdag zijn meneer Scholten en mevrouw Krajenbrink met vijf leerlingen uit 3-mavo naar de debatwedstrijd geweest. De debatwedstrijd vond plaats in het provinciehuis in Arnhem.
Schaatsen klas 1 en 2

Oefening baart kunst

21/11 - Op de laatste dag van de eerste toetsweek hadden de leerlingen van klas 1 en 2 de mogelijkheid om te gaan schaatsen op kunstijsbaan Triavium in Nijmegen. Ongeveer 130 leerlingen hadden zich opgegeven voor het schaatsen.

Twentse Wiskunde Estafette: Ludger College winnaar ronde 1

"sprookje" door Gerben Hobelman

Woensdag 8 november

Er was eens, in een plaatsje hier ver vandaan, een wedstrijd waar alleen de allerdappersten aan mee durfden te doen. Een dag lang je hersenen kraken over moeilijke vraagstukken die iets met wiskunde te maken hadden.

Ludger College aanwezig tijdens centrale voorlichtingen

13+14 nov en 21+22 nov

De middelbare scholen in de West-Achterhoek hebben de krachten gebundeld en organiseren vier centrale voorlichtingen: twee in de DRU (13 en 14 november) en twee in het Graafschap College (21 en 22 november). Uiteraard is het Ludger College aanwezig op alle voorlichtingsavonden.

Jong talent kiest voor kunst

Talentenklas

Docent Beeldende Vorming Roos Koenders vertelt in het educatief magazine van de Gruitpoort over de Talentenklas (onderdeel van het Design en Art Traject). Wat is de Talentenklas? Hoe is het ontstaan? Wat is talent? Allemaal vragen waarop Roos antwoord geeft in dit interview. Volg ook het instagramaccount: Ludgerkunst!


Mensa SlimmerIQuiz Scholenstrijd bij ons op school!

30/10 - Op 8 november 2017 wordt de Scholenstrijd gestreden van de Mensa SlimmerIQuiz. Dit is een pittige quiz voor leerlingen van de groepen zeven en acht. Op verschillende locaties in Nederland wordt dan bepaald welke school het slimste team heeft van de regio. In de regio Achterhoek wordt de scholenronde gespeeld bij het Ludger College.
 

Verslag Parijsreis

26/10 - Vrijdag 13 oktober vertrokken in alle vroegte 54 leerlingen van 4 mavo, 5 havo en 6 vwo met hun docenten voor een lang weekend naar Parijs. Deze leerlingen, met Frans of beeldende vorming of zelfs beide vakken in hun pakket, bezochten in drie dagen alle highlights van de lichtstad.

Openingsfeest

Klas 1 en 2

De aula van het Willibrord was donderdag 12 oktober the place to be. Eindelijk was het zo ver: het openingsfeest van klas 1 en 2. Bekijk hier alle foto's.

Afscheidsfeest

Bellenblaas, notenkraken, muziek, tranen en vele glimlachen… Afgelopen vrijdag hebben we het allemaal voorbij zien komen op het afscheidsfeest van drie gewaardeerde collega’s. Sjan van der Grijp, Jan Rademakers en Helma Noordink hebben afscheid genomen van het Ludger, zij gaan nu fijn genieten van een welverdiend pensioen. Het was een bijzonder feest, met veel emoties, maar we hebben genoten!

Kunstroute Arnhem

4 havo en 4 vwo

29/9 - Vorige week vrijdag gingen de ckv-leerlingen van 4 havo en 4 vwo met de bus naar Arnhem voor een kunstroute. De excursie was bedoeld als kennismaking met verschillende culturele instellingen en kunstdisciplines.

Groepsdag leerjaar 2

De beste detectives zijn....

25/9 - Afgelopen donderdag was er een moord gepleegd in Doetinchem. Aan alle tweede klassen van het Ludger College de taak om deze moordzaak op te lossen!

Groepsdag leerjaar 1

Samen aan de slag!

25/9 - Op donderdag 21 september was er voor klas 1 de groepsdag bij Markant Outdoorcentrum in Braamt. Het programma bestond uit 13 educatieve, sportieve en ludieke activiteiten met als doel de band onderling in de klas te versterken. Klas 1vd had er zin in!

Emma en Vonne winnen eerste prijs NFFS

21/9 - Afgelopen maandag hebben Emma Kip en Vonne Grijpma de eerste prijs gewonnen met de animatiefilm 'The Bucketlist' in de categorie Animatie onderbouw! Oproep voor leerlingenraad


Beste leerlingen,

Dit jaar gaan we aan de slag met het oprichten van een leerlingenraad. Juist wij, de leerlingen, zouden meer inspraak moeten krijgen op het onderwijs en hoe het er hier op school aan toegaat. Jij kunt het verschil maken, of je nou net begonnen bent in klas 1 of al in de zesde zit.
Dus meld je aan! Kijk voor meer informatie op its Learning.

Informatieavond dyslexie

Op dinsdag 26 september om 19.00 uur is er voor alle eerstejaars leerlingen met een dyslexieverklaring en hun ouders een informatieavond over dyslexie. De avond zal plaatsvinden op het Willibrordgebouw. Aanmelden kan via o.vansetten@ludgercollege.nl

Vacature surveillanten

Herhaalde oproep

Het Ludger College is op zoek naar surveillanten. De vacaturebeschrijving treft u hier aan. 

IBC naar Strijp-S

4/9 - Vorige week woensdag heeft 4HA IBC een bezoek gebracht aan Strijp-S in Eindhoven, het voormalige Philipsterrein.

Oudercursus “Puber in huis”

Dit najaar organiseert Iris in de Buurt (onderdeel van IrisZorg) een cursus voor ouders over de thema's alcohol, drugs en internet in de opvoeding. Het is een leuke informatieve cursus, waaraan in de afgelopen jaren al veel ouders hebben deelgenomen. De cursus bestaat uit 5 maandagavonden, te beginnen vanaf 2 oktober. Voor deze cursus worden alle ouders van leerlingen van klas 1, 2 en 3 van de Doetinchemse middelbare scholen uitgenodigd.

Ouderavonden bovenbouw

1/9 - Binnenkort vinden de ouderavonden voor de bovenbouw plaats op het hoofdgebouw. 

*Donderdag 7 september: 3 vwo, 19.00 uur
*Maandag 11 september: 4 havo, 19.30 uur, 4 vwo 20.15 uur
*Dinsdag 12 september: 3 havo, 19.30 uur
*Donderdag 14 september: 3 mavo 19.00 uur, 4 mavo 20.00 uur
*Maandag 18 september: 5 vwo, 19.30 uur
*Woensdag 20 september: 5 havo, 19.30 uur, 6 vwo 20.15 uur

Graag tot dan!

Voorlichting Design & Art Traject

28/8 -  Op dinsdag 29 augustus om 19.00 uur geeft Roos Koenders, docent beeldende vorming, op het hoofdgebouw voorlichting over het Design & Art Traject.

Informatieavonden culturele reizen

Voor leerlingen van 4 havo en 5 vwo

24/8 - Op maandag 28 en woensdag 30 augustus zijn er informatieavonden over de culturele reizen die leerlingen van 4 havo en 5 vwo dit schooljaar gaan maken.

Ouderavond klas 1 en 2

24/8 - Op dinsdag 29 augustus (1h, 2h), donderdag 31 augustus (1v, 2v) en maandag 4 september (1m, 2m) worden er ouderavonden georganiseerd op het Willibrordgebouw. Ouders kunnen dan kennismaken met de school, de mentor en de ouders van medeleerlingen. Ook ontvangen ouders algemene (veelal praktische) informatie over het reilen en zeilen op school. Kom volgende week kennismaken met de school waar uw kind de komende jaren onderwijs gaat volgen!

FISEC sportwedstrijden

Lees het verslag van Zara Konstapel uit 5VB over haar deelname aan de FISEC sportwedstrijden in Lignano (2-8 juli 2017).


Back to school

We hopen dat jullie genoten hebben van de zomervakantie. We zijn druk bezig met de voorbereidingen van het nieuwe schooljaar. Dinsdag 22 augustus starten we weer. Van 22 t/m 25 augustus worden de schoolfoto's gemaakt door Foto Koch (leerjaar 1 en 2: 22 en 23 augustus. leerjaar 3 t/m 6: 24 en 25 augustus). Klik hier en hier voor meer informatie rondom de schoolfoto's. De nieuwe schoolgids (2017-2018) lees je hier. Let op: m.i.v. dit schooljaar zijn de lestijden van het Hoofdgebouw met de lestijden van het Willibrordgebouw gewisseld. Klik hier voor het rooster. 

2017-2018